Direktlänk till inlägg 25 mars 2013

Studiebesök på Lidköpings bibliotek.

Av Nina Persson - 25 mars 2013 18:31

Eftersom det är bestämt nu att huvudbiblioteket i komunen där jag jobbat ska få nya lokaler var vi på studiebesök för en tid sedan på biblioteket i Lidköping. Vi fick först lyssna till inspirerande föreläsningar kring hur man tänkt vid uppstarten i deras nya lokaler och hur man måste planera för framtida behov av informationsteknik och för biblioteket som en mötesplats för nöje, diskussion och studier.


Efter det fick vi följa med på guidad tur genom biblioteket och titta på hur de valt att inreda och ordna allt till det bästa. Det första man möts av är bibliotekets väldigt pampiga öppna glas fasad där man han se all aktivitet som försigår inne i huset. Smart sätt att verkligen dra blickar till sig och locka in dem som går förbi utanför på centrala gågatan.


 

Pampig glasfasad mitt på stadens största gågata. 


Att det finns ett riktigt litet café inne i biblioteket och att man får ta med fikat var man vill inne i byggnaden gillas skarpt. Förstäringsförbud i bibliotek är så passé.


Direkt innanför glasfasaden fanns tidningsrummet med alla färska dagstidningar och tidskrifter, gott om plats för att slå sig ned och läsa eller bara spana på förbipasserande. Ljust. luftigt och högt i tak eftersom det var öppet ända upp till andra planet där små utskjutande rum fanns som man kunde överblicka det hela från.


 

Bra utsikt över tidningsavdelningen från ett av balkongrummen.


På barnavdelningen fanns sköna soffor, praktiska rullstolar en sagotunnel och en bokorm att sticka vidare på för den flitige. Synd att jag inte fick någon bild men de hade en jätte smart lösning för att göra en sagogrotta genom att avgränsa ett större rum med ett draperi som gav ett fint ljusspel när det belystes. Som en sagoskog blev det. Tänk vad enkelt varför har vi inte ordnat det så hos oss i Gråbo där vi sitter rätt upp och ned ibland hyllor och bilderbokstråg.


 

Bokormen och tuffa "rullstolar" med bord på barnavdelningen.


En annan smart grej var att de hade bokhyllor med vinklade nedersta hyllor. Bra att skylta med och lättare att se utan att behöva huka sig ned för dem som har svårt att böja sig. Fina tapeter hade de på väggarna också. Det gav verkligen den där mysiga vardagsrumskänslan.

 

Fin tapet och smarta nederplan på bokhyllan.


I deckarrummet var belysningen nedtonad och det låga taket gjorde att det kändes mer som ett murrigt brittiskt herrrum. Att sen städet hade sitt kontor innanför och dessutom lämnat en svart sopsäck (jag vill inte veta vad den innehöll :P) i rummet förstärkte bara stämmningen där inne ännu mer.


 

Nedtonad och murrig stämning i deckar-rummet.

Jag älskar att åka och titta på andra bibliotek. Det är så roligt att få nya idéer och nästan alltid är det något som man kan testa på egna arbestplatsen. Jag kanske är nördig men om jag är i en ny stad slinker jag gärna in på biblioteket där och snor idéer. Så se upp kära kollegor där ute i landet nästa gång kanske det blir hos dig jag spionerar!



 
 
Marie

Marie

26 mars 2013 10:19

Kom och studiebesöka på Vallentunas nya bibliotek! Det är nytt sen i november och superfint!

http://joelly.se/anteckningar

Nina Persson

26 mars 2013 21:29

Det låter som en bra idé! Man kanske borde ta en tur till östra sidan snart. :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nina Persson - 19 maj 2013 12:25

Igår var en ovanligt rolig arbetsdag (det är ju alltid kul men ändå) för då var vi med på bokmässa i Hjällsnäshallen i Gråbo. Det var alla duktiga elever i Gråbos nya skolor (Ljungviksskolan, Röselidsskolan och Lekstorpsskolan) som ställde ut sina bö...

Av Nina Persson - 25 mars 2013 18:20


  I Lördags hade vi besök av Yppiga Ullis med män på biblioteket. Många som ville komma in och lyssna till ljuva ord och fin musik. En trevlig stund på jobbet helt enkelt.  ...

Av Nina Persson - 19 februari 2013 22:00

Under februarilovet skojade vi till det lite och hade Guinness rekordförsök på biblioteket. Något nytt Guinness rekord blev det ju inte tyvärr men det blev nog ändå upp emot 20-25 deltagare i försöken. Legotornsbygge på tid visade sig vara en favor...

Av Nina Persson - 1 februari 2013 20:15


Ungefär lika barnsligt förtjust och glad som jag blev när jag hittade Leif Krantz Barnen i djungeln blev jag när jag igår på skolbiblioteket hittade denna:     Bokens hemlighet av Susanne Lembrecht Madsen   Jag minns den så väl från när ja...

Av Nina Persson - 1 februari 2013 20:00

Idag blev vi äntligen (efter fyra månaders idogt arbete) färdiga med alla böcker och hyllor i skolbiblioteket. Helt underbart att vi fått alla böcker stämplade, märkta inlaggda i datorn och uppsatta på hyllorna! Så härligt att kunna ta ett kliv tillb...

Ovido - Quiz & Flashcards